Hoe naamstickers je kind met een beperking helpen

Special-Needs-Image

Visuele ondersteuning bij gebarentaal, een element van structuur voor kinderen met autisme of praktische herkenbaarheid binnen een leefgroep. Voor kinderen met een beperking zijn naamlabels erg belangrijk, zowel thuis als op school. Ontdek hoe naamstickers een meerwaarde bieden en ga zelf aan de slag.

Hulp bij verschillende beperkingen

Als we het hebben over kinderen met een beperking is die groep heel wat ruimer dan een lichamelijke beperking. Ook kinderen met een autismespectrumstoornis of gehoorproblemen halen voordeel uit het gebruik van naamlabels. Naamstickers zijn erg behulpzaam bij kinderen met gehoorproblemen, autisme, dyslexie en mentale, fysieke of gedragsproblemen.

  • Autisme
  • Dyslexie
  • Gehoorproblemen
  • Gedragsproblemen
  • Mentale of fysieke beperkingen

Naamstickers brengen structuur aan bij autisme

Bij kinderen met autisme zijn labels een vorm van structuur, die ze nodig hebben om te functioneren. Ze gebruiken labels, kleuren, foto’s en namen om te communiceren. De tags tonen aan welk moment van de dag het is en voorspellen zaken die op til zijn. De kinderen kunnen zich zo voorbereiden op wat komen gaat. Zo voorkom je onverwacht gedrag of driftbuien.

Vele van deze kinderen zijn gek op een dier, speelgoedje of kleur. Gebruik een van de icoontjes of achtergronden die daarbij aansluiten. Je kind zal zich sneller en beter identificeren met zijn of haar spullen en de activiteiten die je plant.

Labels helpen je om:

  • Structuur te brengen
  • Veranderingen aan te kondigen
  • Interesses te stimuleren en te gebruiken

Naamstickers als visuele ondersteuning bij gehoorproblemen

Voor (jonge) kinderen met gehoorproblemen zijn labels erg handig. Ze ondersteunen gebarentaal en drukken uit wat het kind wil zeggen. Door woorden te combineren met een symbool of een kleur, leren de kinderen voorwerpen en taken groeperen.

Door labels te gebruiken, verloopt de communicatie vlotter. Zowel voor het kind als voor de ouder. Labels op zaken in het huis kunnen bijvoorbeeld zeggen welke taken hij/zij moet uitvoeren. Denk maar aan de vaatwasmachine ledigen of schoenen aandoen

Labels helpen je om:

  • Taken te visualiseren
  • Gebarentaal te ondersteunen
  • Communicatie te bevorderen

Let wel: My Nametags heeft geen designs van de officiële gebarentaal. De labels dienen louter ter ondersteuning van de gebarentaal.

Taalproblemen bij dyslexie verlichten met naamlabels

Kinderen met dyslexie hebben moeilijkheden met spreken en met taal begrijpen. Labels met symbolen ondersteunen hen in hun opvoeding.

Bij My Nametags kan je lettertypes en achtergronden aanpassen, zodat de labels duidelijker worden. Een witte achtergrond veroorzaakt bijvoorbeeld spanning. Woorden worden wazig of dansen op de achtergrond. Kies een gekleurde achtergrond. De tekst zal meteen beter leesbaar zijn voor het kind.

Rustgevende aanwezigheid bij mentale, fysieke of gedragsproblemen

Kinderen met mentale, fysieke of gedragsproblemen leven vaak in groep. Dan is het aangewezen dat hun spullen gelabeld zijn. Praktisch, want zo weet iedereen welke spullen van wie zijn en worden discussies vermeden. Vaak hebben kinderen met dezelfde problematiek namelijk erg gelijkende hulpmiddelen.

Labels hebben een socio-emotionele functie. Ze zijn voor deze kinderen een bevestiging dat ze een plaats hebben in de groep. Ze voelen minder de drang om zich te bewijzen ten opzichte van elkaar. Met een rustiger leefklimaat als gevolg.

Tot slot dienen de naamlabels als een visuele ondersteuning. De vaak beperkte taalontwikkeling van de kinderen krijgt een boost. Labels brengen rust in de alledaagse omgeving. Deze kinderen hebben veel bevestiging nodig. Als een kind de hele tijd vraagt waar zijn of haar stoel is, brengt een label ‘Dit is jouw stoel’ een voortdurende bevestiging. En kalmte in het hoofd van het kind.

 

Labels helpen je om:

  • Bezit aan te duiden
  • De plaats in de groep te bevestigen
  • De taalvaardigheid visueel te ondersteunen

Labels bestellen of zelf kledinglabels maken voor jouw kind? Ontdek onze sets en personaliseer je labels via de website.

 

Share This Post

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Loading

More To Explore