De beste tips om kleding langer mooi te houden

Er is geen erger gevoel dan een kledingstuk uit de was te halen en te moeten constateren dat het gekrompen, verkleurd of verbleekt is. 

Het vervangen van kleding is niet alleen duur maar heeft ook een milieukost. Uit onderzoek van het VITO blijkt dat de gemiddelde Europeaan jaarlijks 11,3 kg textielafval produceert, goed voor 5,8 miljoen ton textielafval per jaar in Europa. Wereldwijd is de mode-industrie verantwoordelijk voor maar liefst 10 procent van alle broeikasgasemissies. Het is dus belangrijk dat we goed zorgen voor de kleren die we hebben zodat ze zo lang mogelijk meegaan. 

Hier hebben we onze beste tips verzameld om je te helpen je kleding langer mooi te houden: 

Kwaliteit boven kwantiteit 

Kies waar mogelijk voor minder kledingstukken van een hogere kwaliteit dan voor veel goedkope artikelen. Goedkopere kledingstukken zijn vaak gemaakt van synthetische stoffen, zoals polyester of nylon. Deze verslijten veel sneller dan natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen. Ze hebben ook een negatief effect op het milieu omdat ze een soort plastic zijn. 

Laat de wasmachine niet te vol lopen 

Door je wasmachine te vol te laden, zullen je kleren niet alleen niet goed gewassen worden maar zullen ze ook tegen elkaar wrijven. Deze wrijving kan schade en het vervagen van kleuren veroorzaken. Je kleren zullen ook makkelijker in een strakke bal terechtkomen, wat lastig te ontwarren is en de stof zwaarder belast. 

Verminder de hoeveelheid wasmiddel 

Wanneer je grote hoeveelheden wasmiddel gebruikt, verhoog je de kwetsbaarheid van stoffen zoals lycra en zorg je ervoor dat ze stijf of broos worden. Dit is vooral het geval bij kledingstukken zoals sportkleding en rekbare jeans of leggings. Wasverzachter is eerder een ‘nice to have’ dan een noodzaak, dus sla het over voor fragiele artikelen en gebruik het alleen in kleine hoeveelheden voor slijtvaste stoffen zoals katoen. 

Was donkere kleding binnenstebuiten 

Om te voorkomen dat donkere kleding verbleekt, moet je ze altijd binnenstebuiten wassen. Dit werkt ook voor t-shirts met prints om te voorkomen dat de print gaat barsten en vervagen. Als je kleding aan de waslijn droogt, hang ze dan binnenstebuiten op om te voorkomen dat de zon ze verbleekt en vlekken van verkleuring veroorzaakt.

Vouwen in plaats van ophangen 

Wanneer je zware stoffen ophangt, zoals wollen truien, kan de stof uitrekken en misvormen. Door artikelen langs de naden te vouwen, voorkom je dit en voorkom je bovendien ook kreukels. 

Was denim niet onnodig 

Denim hoeft niet na elke draagbeurt gewassen te worden. Te veel wassen tast de stof aan en na verloop van tijd wordt de jeans dunner. Om je kledingstukken op te frissen tussen wasbeurten door, kan je ze in de badkamer hangen terwijl je doucht – de stoom geeft ze een nieuw leven. Je kan je jeans ook in een plastic zak in de vriezer leggen om eventuele bacteriën te doden. 

Vermijd de wasdroger

Een droogkast kan zeker nuttig zijn. Handdoeken drogen in de droger is bijvoorbeeld een prima manier om ze zacht en donzig te houden. Maar het kan ook de vezels in kleding afbreken en ze laten krimpen. Gebruik in plaats daarvan een waslijn. Zo bespaar je ineens elektriciteit waardoor ook je rekening daalt en wat het milieu ten goede komt. 

Gooi schoenen niet op een hoop

Het is heel verleidelijk om na een lange dag op school of op het werk thuis te komen en je schoenen op een hoopje bij de deur te gooien waar je ze hebt uitgetrokken. Dit kan je schoenen echter beschadigen, waardoor ze gaan kreuken of geplet worden. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat ze veel sneller verouderen dan normaal. Bewaar je schoenen in plaats daarvan netjes op een schoenenrek en vermijd de verleiding om ze op elkaar te stapelen. 

Voor meer tips om de impact van je spullen op het milieu te beperken, lees je onze tips om te voorkomen dat spullen zoek geraken.

Share This Post

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Loading

More To Explore